Geplaatst op Geef een reactie

Zoethout is gezond

De meeste mensen zullen bij zoethout denken aan de zoetmaker in snoep. Daarbij denken we niet meteen aan de geneeskrachtige eigenschappen, maar zoals we op onze blog al uitvoerig uiteenzetten, zijn die er wel degelijk. Zo leer je in onze post over de medicinale geschiedenis van zoethout dat dat in het Babylonische Rijk van 1800 v. Chr. al geweten was. 

Zoethout in verschillende takken van de geneeskunde

Zoethout is niet op de achtergrond geraakt als medicijn: in het boek Immuun van dr. Servaas Bingé uit 2020 wordt zoethout aangehaald als een waardevol micronutriënt om de immuniteit te boosten. Recente onderzoeken tonen ook de potentie aan voor de nanogeneeskunde en in de tandheelkunde is de waarde ook al bewezen als middel voor een betere mondhygiëne.

zoethout extract

Het heilzame element in de zoethoutwortel of Glycyrrhiza glabra is glycyrrhizine, waaraan verschillende mogelijke gezondheidsvoordelen toegeschreven worden, bijvoorbeeld in de strijd tegen spijsverteringsklachten. Zoethout wordt traditioneel gebruikt om spijsverteringsklachten te behandelen, waaronder maagzweren en zure reflux. Het wordt ook gebruikt bij ademhalingsproblemen als een natuurlijke behandeling voor keelpijn, hoest en andere ademhalingsproblemen. Verder suggereren verschillende studies dat zoethout ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

21 wetenschappelijke vermeldingen

Een overzichtsonderzoek uit 2023 naar de wetenschappelijke literatuur over de farmacologische waarde van zoethout lijstte maar liefst 21 gunstige effecten op::

1 tegen malaria
2 toxiciteit van de zaadbal
3 antivirale werking
4 verbetering van het geheugen
5 beschermen van de bloedkwaliteit
6 immuniteitsregulerende werking
7 tegen hoest
8 pijnstillende werking
9 tegen te hoge bloedsuikerspiegel
10 anticarcinogene werking
11 tegen vetten in het bloed
12 ontstekingsremmende activiteit
13 chronische vermoeidheid
14 antioxidatieve werking
15 enzymremmende werking
16 antimycobacteriële werking
17 stressremmend
18 antimicrobiële activiteit
19 tegen krampen en stuipen
20 tegen zweren
21 cytotoxische werking

Alle bronnen raden wel aan de posologie te respecteren, want een overdaad aan zoethout kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Vraag ons boekje Dosering en gebruik aan voor al onze producten bij verschillende kwalen.


Zoethoutextract bestellen
De efficiëntste manier om alle heilzame bestanddelen van zoethout binnen te krijgen, is via zoethoutextract. Het zoethoutextract van Caere Natura kun je bestellen: 

°°° via onze webshop
°°° in een van onze verdeelpunten

Meer informatie over zoethoutextract
Mail naar info@caere.be of stel je vraag via onze Facebook Messenger of het contactformulier.


Geef een antwoord