Geplaatst op Geef een reactie

Extract van propolis en zoethout als hulpmiddel voor een betere mond- en gebitshygiëne

We hebben het op deze blog vaak over de algemene effecten van de natuurextracten van groene propolis en zoethout op onze immuniteit, weerstand en algemene gezondheid, telkens geschraagd door recente onderzoeken of publicaties. Specifiekere blogs gingen ook al over de rol van onze extracten in de strijd tegen sarcopene obesitas, rhinitis of schimmelnagels.

Deze keer zetten we de tanden in de kwaliteiten van propolis en zoethout als hulpmiddel voor een betere mond- en gebitshygiëne. Dit jaar verschenen al studies over de werking van zowel extract van propolis als van zoethout als middel om de mond te spoelen. 

Extract van propolis als mondspoeling

In een editie van maart 2023 van Dental Science Updates verscheen een artikel met de resultaten van een onderzoek bij 60 kinderen die gedurende 30 dagen tweemaal per dag de mond spoelden met extract van groene propolis versus een groep die dat gewoon met gedestilleerd water deed. Aan het einde van de proefperiode werd een verbetering met 5 % opgetekend versus de andere groep, op basis van verschillende indexen die de aanwezigheid van bacillen, streptokokken of tandplak en dergelijke maten.

Extract van zoethout als mondspoeling

Ook al in het voorjaar van 2023 kon je in het Journal of Indian Dental Association een soortgelijk onderzoek lezen, waarbij een vergelijking gemaakt werd tussen het gebruik van extract van zoethout bij een groep van 30 personen gedurende een maand, maar dit keer versus een klassiek mondspoelmiddel op basis van chloorhexidine. Aan het einde van de proefperiode bleek er geen significant verschil tussen de resultaten: zoethoutextract als natuurlijk mondspoelmiddel had even goed gewerkt.

Groene propolis in de tandheelkunde

Over het gebruik van propolis in de tandheelkunde is er een hele resem onderzoeken te vinden in wetenschappelijke publicaties, die telkens de effectiviteit bewijzen als ontsmettingsmiddel of als preventief middel tegen cariës. In 2002 pleitte het Journal of Primary Care Dentistry and Oral Health nog voor een verschuiving naar meer gebruik van natuurlijke middelen in de tandheelkunde, vooral bij kinderen, omdat ze gevoeliger kunnen zijn voor de klassieke middelen op basis van chemische bestanddelen. In die zin werd propolis ook opgenomen in het in 2023 verschenen boek Dental Materials Used in Pediatric Dentistry – Illustrated Pediatric Dentistry-Part 2 van de auteurs V. Iyer en M. Vijay.

In een recente blog getuigde een van onze klanten ook over het gebruik van groene propolis als ontsmettingsmiddel door haar tandarts.  


Interesse in de natuurextracten van Caere Natura?Je kunt ze bestellen:
°°° via onze webshop
°°° in een van onze verdeelpunten


Geef een antwoord