Geplaatst op Geef een reactie

Primeur: groene propolis werkt in de strijd tegen sarcopene obesitas

In het Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle is eind september 2002 een studie verschenen die voor het eerst aantoont dat groene propolis een hulpmiddel kan zijn in de strijd tegen sarcopene obesitas. 

Wat is sarcopene obesitas?

Sarcopenie verwijst naar het fenomeen dat spieren vlugger afbreken dan aangemaakt worden bij het ouder worden, waardoor de spierkracht afneemt en het fysiek functioneren achteruit gaat. Bij bijna 30 % van de ouderen boven de 60 leidt dat tot kwalijke ongemakken die het gewone leven bemoeilijken, zoals vallen, niet meer recht raken uit een zittende houding of moeilijkheden om boodschappen te dragen. Als dat fenomeen optreedt in combinatie met overgewicht spreken we van sarcopene obesitas, waarbij diabetes vaak een belangrijke rol speelt. 

Positieve resultaten in de testgroep groene propolis

Het onderzoek werd uitgevoerd op oudere muizen die drager waren van het diabetes type2-gen. Ze werden ingedeeld in twee groepen, waarbij de eerste groep een normaal dieet volgde en de tweede groep een dieet met toevoeging van Braziliaanse groene propolis kreeg. Die tweede groep werd nog eens ingedeeld in testgroepen die verschillende doseringen kregen (0,08, 0,4 en 2 %). 

De resultaten van het onderzoek in het voordeel van de muizen die het dieet met groene propolis volgden:  

  • verbeterde glucosetolerantie
  • verbeterde grijpkracht
  • meer spieromvang in de poten
  • minder vetgehalte in de lever
  • meer vetten uitgestoten in de stoelgang
  • verhoogde immuniteit (meting van positieve cellen en macrofagen)
  • minder spieratrofie
  • minder ontsteking
  • minder verzadigde vetzuren in de spieren

Opvallend goede resultaten in de darmflora

Opvallend was de verbeterde Firmicutes/Bacteroidetes-ratio, een belangrijke indicator voor de gezondheid van onze darmbiotica. Hoe lager het aandeel Firmicutes en hoe hoger het aandeel Bacteroidetes, des te lager het lichaamsgewicht. Die factor draait naarmate het ouder worden doorgaans steeds nadeliger uit, wat dus afgeremd lijkt te worden door toediening van groene propolis.

Opmerkelijk was ook de hogere aanwezigheid van de bacterieën Butyricicoccus en Acetivibrio en microbiotica in de darmflora, die de afbraak van glucose en vetten bevorderen. 

Die studie biedt de eerste inzichten in de interacties tussen suppletie met groene propolis en microbiota bij muizen met sarcopene obesitas en vormt de basis voor verder onderzoek bij mensen naar de onevenwichten die kunnen ontstaan door overgewicht en hoe ze te bestrijden – waarbij groene propolis dan een rol kan spelen.


Interesse in onze propolisproducten?

Bestel hier groene propolis (extract 30 %).

Bestel hier groene propolis (extract 70 %).

Bestel hier groene propolis (extract 30 %, alcoholvrij, helder oplosbaar).

Bestel hier groene propolis (zachte capsules, 375 mg).

Bestel hier groene propolis (tabletten, 700 mg).

Bestel hier natuursiroop met groene propolis.

Of vraag ernaar bij een van onze verdeelpunten.


Geef een antwoord