Geplaatst op 4 Reacties

De geneeskundige geschiedenis van zoethout

Zoethout

Zoethout zijn de korte stukjes van de wortelstok van de plant Glycyrrhiza glabra, die de sterke zoetstof glycyrrizinezuur bevat. Decennia geleden werden zoethoutstokjes verkocht als een populair snoepje. Glycyrrizinezuur wordt ook verwerkt in drop. Maar wat ons het meest interesseert, zijn de geneeskrachtige eigenschappen van de wortelstok. We geven je hier een overzichtje van de medicinale geschiedenis van zoethout.

Gebeiteld in steen

De oudste vermelding van zoethout als geneeskruid vinden we in de Codex Hammurabi, een verzameling wetteksten die rond 1780 v. Chr. in opdracht van de Babylonische koning Hammurabi in een stele gebeiteld werden. Die teksten bevatten ook heel wat informatie over de toenmalige geneeskunde, waar zoethout duidelijk bij hoorde.

Zoethout tot in het graf

Ook in het Oude Egypte was zoethout populair, als we de teksten op hiërogliefen mogen geloven. Onder andere in de tempel van Karnak wordt het vermeld. Op de Papyrus van Ebers uit de zestiende eeuw v. Chr. vinden we zoethout terug tussen een groot aantal kruidenrecepten. Uiteindelijk werd het zelfs meegegeven met voorname overledenen voor hun laatste reis. Onder andere in het graf van Toetanchamon werd een grote hoeveelheid zoethoutwortel aangetroffen.

Een koninklijk kruid

In de derde eeuw werd in China een omvangrijk boek over kruidengeneeskunde geschreven, ‘het boek van Shennong over wortels en kruiden’. Ook daarin vinden we het gebruik van zoethout terug. Li Shizhen noemde het zelfs een ‘koninklijk geneeskruid’. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde oefent zoethout een positieve werking uit op de ‘qi’, de levenskracht die door de kanalen van hart, longen, milt en maag stroomt.

Heilzaam voor de luchtwegen

De Oude Grieken noemden zoethout de ‘Scytische wortel’. Theophrastos van Lesbos, leerling van Aristoteles en een van de eerste botanici in de derde eeuw v. Chr., schreef dat de zoete wortel een heilzame werking had bij aandoeningen van de luchtwegen, zoals verkoudheid, astma, allergieën en droge hoest. Pedanios Dioscorides gaf in de eerste eeuw v. Chr. in zijn De Materia Medica de plant zijn geslachtsnaam Glycyrrhiza.

Koekjes tegen de hoest

In Europa werd zoethout vanaf de vijftiende eeuw algemeen bekend, hoewel daarvoor reeds grote namen als Hildegard von Bingen en Rembert Dodoens zich lovend uitlieten over zijn geneeskracht, vooral voor de maag en de luchtwegen. Monniken van de Dominicaner orde maakten hoestkoekjes op basis van het sap. In 1731 slaagde de Italiaan Giorgio Amarelli erin om het sap uit de zoethoutwortel tot drop te verwerken. De basis was gelegd voor de alom bekende snoepjes. Al meteen werd de nadruk gelegd op de verzachtende werking bij hoest en verkoudheid.

Wetenschappelijke publicaties

In de eerste helft van de negentiende eeuw werden wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd naar de werking van zoethout op de maag en de darmen, onder andere door H. Busquet, F.E. Revers en D. Vincent. Nog recenter werd de precieze werking van glycyrrhizine in het menselijk lichaam gedetailleerd in kaart gebracht. Zo ontstond zekerheid dat de wetenschappers uit de geschiedenis het bij het rechte eind hadden wat betreft de geneeskrachtige werking van zoethout.


De kracht van zoethout zelf ontdekken?
°°° Meer informatie en/of zoethoutextract bestellen

4 gedachten over “De geneeskundige geschiedenis van zoethout

  1. Beste,
    Ik neem de tabletten groene promotie 700 mg 3 stuks per dag om mijn immuunsysteem hoog te houden in deze moeilijke tijd. Wat is het verschil met de druppels en welke en hoeveel zou ik moeten nemen. Ik woon in Gent waar zijn er verkooppunten in Oost Vlaanderen. Veel punten in West Vlaanderen.

    1. Beste Hilde,
      De werking van al onze groene propolisproducten is dezelfde. De extracten (druppels) worden echter vlugger in het bloed opgenomen. Bij acute situaties (koorts, griep, verkoudheid) zijn de druppels wel aan te raden. Preventief kan je de tabletten blijven gebruiken, dat maakt weinig verschil.
      In Oost-Vlaanderen hebben we 2 verdeelpunten:
      De Witte, 0479 58 12 11 Schuurstraat 5, 9040 Sint-Amandsberg
      Apotheek Goessaert, 09 388 86 61, Staatsbaan 119, 9870 Zulte
      Je kan ook gemakkelijk online bestellen via onze webshop.
      Met gezonde groet,
      CAERE

  2. vraagje:heb vriendin die door corona betrapt te hebben, een longontsteking erbij heeft opgelopen. Ze is nu 14dagen terug thuis. Maar is nog altijd moe en draaiierig. Ze krijgt nu medicatie. En ints heeft ze ook lichte diabetis. Kunnen jullie haar ev.helpen met wat nodige informatie wat betreft jullie Caere produkten. Als vriendin wil ik haar enkel wat informatie doorspelen. DANK U bij voorbaat, indien u haar ev.kan helpen.grtjes anita

    1. Beste Anita,
      Lief dat je bezorgd bent om je vriendin.
      Voor haar raad ik ten stelligste groene propolis aan waarvan ze om de 2 uur 20 druppels in wat water of wat fruitsap(vb appelsap, druivensap) kan innemen.
      Hierbij wordt haar immuniteit in het algemeen sterk gestimuleerd en worden virussen, bacteriën én schimmels gedood.
      Na een 3-tal dagen inname zal ze zich veel beter gaan voelen.
      Dan nog een 3 á 4-tal dagen dezelfde dosis verder innemen. De daaropvolgende dagen mag ze verminderen naar 3x daags 20 druppels en dit gedurende 1week. Na die week enkel nog 1x / dag 20 druppels verder innemen.
      Succes!
      Vriendelijke groeten,
      Lieve Vercaemer

Geef een antwoord