In het tweede deel van onze blog over de geschiedenis van propolis stipten we al aan dat het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van propolis op de gezondheid steeds aanzwelt. Tegelijk blijft het een stof die nog altijd relatief weinig wordt onderzocht.
Zo verscheen er in 2018 in het International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism een rapport, waar het IOC zijn naam aan heeft verbonden, met onder meer een hoofdstuk over stoffen die je immuniteit verhogen. Uit dat onderzoek, gedragen door 21 onderzoekers wereldwijd, blijkt dat er slechts weinig supplementen een bewezen effect hebben op je weerstand. Voor bijna alle onderzochte supplementen was er geen tot slechts licht bewijs gevonden. Drie stoffen staken er een beetje bovenuit en leverden matig bewijs op dat nader onderzocht moest worden ter staving: vitamine D, vitamine C en sommige probiotica (maar geen vermelding van propolis).
Groene propolis stimuleert de T-cellen en immunosuppressieve beenmergcellen
Ondertussen spreken we 2020, en in de wetenschappelijke journals duiken steeds meer onderzoeken op die wijzen op de sterke anti-inflammatoire kracht van propolis. Eind vorig jaar verscheen er nog een artikel waarin werd aangetoond dat een propolisbehandeling bij astmatische patiënten leidde tot een vermindering van de longinfectie en slijmproductie. Voor het eerst werd hier aangetoond dat propolis een boost geeft aan de zogenaamde T-cellen, ook wel eens de ‘soldaten’ van je immuniteitssysteem genoemd, en aan de MDSC-cellen, de immunosuppressieve cellen in het beenmerg. Het onderzoek werd uitgevoerd met Braziliaanse groene propolis (de variant die Caere Natura verkoopt, lees hier meer over de soorten).
Propolis heeft potentieel als bestanddeel voor hiv-vaccin
Propolis is, vooralsnog, een natuurproduct en mag niet als geneesmiddel of vaccin in de markt worden gezet. Misschien komt daar ooit verandering in, want een recente studie heeft aangetoond dat muizen die behandeld werden met wateroplosbaar alcoholisch propolisextract konden worden geïmmuniseerd tegen HIV-1 (aids, wat in wezen ook gewoon een infectieziekte is). Het effect lag in de lijn met dat van de eerder bekende en bewezen immunologische adjuvanten aluin en Freunds adjuvant.
Propolis leidt tot lagere waarden van inflammatoire markers in het bloed
Als je met ontstekingen of infecties kampt, kan dat gemakkelijk worden afgelezen uit bepaalde markers in je bloedwaarden. Uit gecombineerd onderzoek waarbij 471 mensen verdeeld over 7 studies aan deelnamen, is gebleken dat het toedienen van propolis ertoe leidde dat er verlaagde waardes van de tumornecrosefactor-alfa (TNFα) en C-reactief proteïne (CRP) konden worden opgetekend. Dat wijst erop dat het lichaam zich minder moet verweren tegen infecties, wat dan aan de ontstekingsremmende werking van propolis te danken zou zijn. Een tweede rapport van de King Saud-universiteit bevestigt de conclusies over de verlaagde TNFα- en CRP-waarden, en stelde ook nog een daling vast van de waarden voor interleukine-6 (IL-6), een marker aangemaakt door de spieren als reactie op spiercontractie, die ook een rol speelt in de strijd tegen ontstekingen.
Je immuniteit aanscherpen met groene propolis?
Groene propolis is te koop in de webshop van Caere in extract van 30 %, extract van 70 %, alcoholvrij extract, siroop, capsules en tabletten.
°°° Meer informatie en overzicht van alle propolisproducten
Bronnen:
Green propolis increases myeloid suppressor cells and CD4+Foxp3+ cells and reduces Th2 inflammation in the lungs after allergen exposure. Journal of Ethnopharmacology, 21 december 2019.
Immune responses to HIV-1 polytope vaccine candidate formulated in aqueous and alcoholic extracts of propolis: Comparable immune responses to Alum and Freund adjuvants. Journal of Microbial Pathogenesis, maart 2020
Effect of propolis supplementation on serum CRP and TNF-α levels in adults: a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Journal of Complementary Therapies in Medecine, 23 maart 2020
Effect of propolis supplementation on C-reactive protein levels and other inflammatory factors: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of King Saud University – Science, maart 2020