X

Menu

De geneeskundige geschiedenis van waterkers

waterkers is een caloriearme groente

Waterkers is een pittige bladgroente met kleine, ronde blaadjes die we vooral gebruiken in salades en als garnering. Het is een heel gezonde, caloriearme groente die rijk is aan ijzer, calcium kalium, magnesium, fosfor, foliumzuur, antioxidanten en vitamine A, B2, B6, C en D. Volgens ons een in de keuken ondergewaardeerde groente, maar we gaan hier niet uitweiden over het culinaire, we gaan het hebben over de medicinale geschiedenis.

Wereldwijd aanwezig in het wild

De wilde waterkers is een geslacht van waterplanten in de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Wereldwijd bevat dat geslacht ongeveer tachtig soorten, waarvan we er zeven aantreffen in de Benelux. De soort die gekweekt wordt voor commercieel gebruik en verkocht wordt als ‘waterkers’ is de witte waterkers, die soms gekruist wordt met de slanke waterkers.

De wetenschap bevestigt wat Hippocrates al wist: waterkers zit vol vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Geprezen door Hippocrates

De geneeskrachtige aspecten van waterkers waren al bekend in de Oudheid. Hippocrates, de vader van de geneeskunde, kende bloedzuiverende eigenschappen toe aan de plant. Toen hij zijn eerste ziekenhuis oprichtte, deed hij dat doelbewust naast een beek waarin veel waterkers groeide. De Oude Grieken geloofden ook dat het eten van de plant de intelligentie bevorderde. Romeinse keizers dachten dan weer dat ze kordatere beslissingen konden nemen als ze waterkers aten. Ook als ademverfrisser werd de plant eeuwenlang gebruikt.

De meeste van die vermoedens werden later door de wetenschap bevestigd: waterkers zit namelijk vol vitaminen, mineralen en antioxidanten. In de wetenschappelijke naam van de plant Nasturtium officinalis, verwijst ‘officinalis’ zelfs naar het medicinale gebruik van de plant.

Opmars van commerciële kwekerijen

De teelt van waterkers is relatief recent. De eerste commerciële kweker zou ene Nicolaus Meissner geweest zijn in het Duitse Erfurt in de 17de eeuw. In 1731 gaf de Engelsman Philip Miller in zijn Gardener’s Dictionary een handleiding over het kweken van de wilde waterkers, die toen op de markt te koop was.

In de 19de eeuw kende waterkers zowel in Pruisen als in Engeland een vlugge opmars. In 1808 bouwde William Bradbery langs de rivier Ebbsfleet in Kent een commerciële kwekerij, waarvan de planten verkocht werden op de Covent Garden Market in Londen.

Verder verspreid over Europa

In Pruisen bleef Erfurt het centrum van de waterkersteelt. Dat trok de aandacht van M. Cardon, directeur van de veldhospitalen van het leger van Napoleon. Hij was ervan overtuigd dat waterkers goed was voor de stofwisseling, tegen reuma en ook nog eens een afrodisiacum (die Fransen toch!). Met plantjes uit Erfurt legde hij in Frankrijk de eerste cressonnières aan in de vallei van de Nonette.

Vandaag zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste producenten van waterkers in Europa. Vlaanderen telt een klein aantal waterkersplantages, vooral in Limburg, Vlaams-Brabant en de Zwalmstreek. Als je een beetje groene vingers hebt, kun je – zoals Philip Miller al wist – waterkers ook zelf thuis in natte potjes kweken.


De volle kracht van waterkers ervaren?
Bij Caere verkopen we hydroalcoholisch extract van zuivere waterkers dat gemakkelijk op te lossen is in water. Zonder twijfel de vlugste manier om alle heilzame bestanddelen van waterkers binnen te krijgen.
°°° Bekijk ons waterkersproduct in de webshop
Alle reacties

Martine Vandoolaeghe

Door jarenlang gebruik van Mobic om mijn atrosepijnen te onderdrukken kreeg ik te kampen met ernstige maagklachten, ik wist mij echt geen raad, ik kon niet zonder onstekingsremmer en mijn maag kon dit niet meer aan, wat nu gedaan ? Na een accupunctuurbehandeling (die ik iedereen kan aanraden ) kaartte ik dit probleem aan bij Lieve en die wist meteen raad, ik neem nu een enkele weken in de morgen en in de avond enkele druppels zoethout van Caere in een glas water en de maagpijn is voorbij, gelukkig voor mij! De groene Propolis van Caere verhoogt mijn weerstand in de winter en het zoethout van Caere houdt mij fit, ik ben er super blij mee, deze producten hebben mijn levenskwaliteit heel sterk verbeterd, echte aanraders zijn het !!!

Jean Roger Meert

Sinds veertig jaar moest ik elke morgen een soort allergie verwant aan hooikoorts trotseren met veelvuldig niezen, tranende ogen, overvloedig snuiten. Allopathie bood geen soelaas alleen slaperig gevoel tot ik Caere leerde kennen, een openbaring van eindeloos welbehagen : tot op heden is alles verdwenen ... inname 20 druppels groene propolis samen met 20 druppels granaatappel samen met citroensap bij ontbijt Ook verkoudheden horen tot het verleden, bij de minste opstoot wat extra propolis 3 x 20 druppels eerste dag, weg die verkoudheid. Ook bij kleine blessures doet groene propolis extract 70 % alcohol vrij, wonderen, echte aanrader voor iedereen Dank je Caere voor deze natuurlijk probioticum ... antiviraal ... antibacterieel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *