Geplaatst op Geef een reactie

Wat is propolis?

Al sinds dag 1 dat we met Caere Natura begonnen, geloven we rotsvast in de helende kracht van propolis en nemen we de missionaristaak op ons om de beschermende boodschap van propolis te verkondigen.

Als je al jarenlang honderduit vertelt over propolis en meer bepaald de Braziliaanse groene propolis die wij verdelen, vergeet je soms ook gewoon eens de pure essentie te brengen. Tot je nog eens de vraag krijgt welk kruid propolis nu precies is. Propolis is helemaal geen kruid, maar in deze blog wordt misschien wel duidelijk vanwaar de mogelijke verwarring komt. Dus: wat is propolis?

Wel, wat is propolis dan wel?

Propolis is een kleverige, harsachtige substantie die door bijen uit de knoppen van bomen of struiken verzameld wordt – vandaar allicht de verwarring dat het een kruid zou zijn – en gebruikt om de binnenkant van hun korven te bekleden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen, waaronder antibacteriële, ontstekingsremmende en antivirale effecten.

Kleur + propolis

Afhankelijk van de herkomst en de fauna waar de desbetreffende honingbijen kunnen uit putten, onderscheiden zich wereldwijd een aantal bekende varianten op basis van kleur: gele propolis, bruine propolis, rode propolis en groene propolis zijn daarbij de meest genoemde. Je komt ook weleens de benaming donkere propolis tegen. 

Land van herkomst + propolis

Op basis van de regio van herkomst, vaak met een specificatie per kleur, krijg je nog meer namen van propolis te lezen. Telkens valt die propolis dan terug te linken naar specifieke bomen, struiken of planten in die respectieve regio’s waar de plaatselijke honingbijen hun hars halen.

Zo wordt bijvoorbeeld Cubaanse of Braziliaanse rode propolis door bijen gewonnen in de mangrovebossen van tropische gebieden. Daarvoor worden harsen verzameld van onder andere de typische mangroveplant Dalbergia ecastophyllum. Het voordeel van die propolis zou de mildere smaak zijn. 

Er bestaat ook inheemse Europese propolis, waarvoor de bijen de harsen halen van de knoppen van populieren of berken. De Russische propolis, bijvoorbeeld, wordt voornamelijk gewonnen uit de zwarte populier (Populus nigra), de esp (Populus tremula) en de zilverberk (Betula pendula) terwijl Chinese propolis vooral gevoed wordt door de Canadese populier (Populus canadensis).

In de literatuur kom je ook vermeldingen tegen naar pakweg Mexicaanse of Australische propolis, maar het gros van de aandacht gaat toch naar de Braziliaanse, Europese (vooral Russische) en Chinese propolis. De zogenaamde BRIC-landen dus, maar dan zonder India (hoewel ze ook een variant hebben maar die krijgt bijna altijd meteen het predikaat ‘minder bekend’ mee).

’s Werelds beste propolis is Braziliaanse groene propolis

De Braziliaanse groene propolis wordt algemeen beschouwd als de beste propolis ter wereld. Die variant halen de bijen uit de bloesem van de veldrozemarijn, ofte de Baccharis dracunculifolia. Die plant staat bekend om zijn antioxiderende, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, die aan de propolis doorgegeven worden.

Het is die propolis, met het unieke artepilline C als bestanddeel, die Caere sinds jaar en dag importeert en verdeelt, rechtstreeks vanuit Brazilië. Bovendien drager van het kwaliteitslabel EPP-AF, een garantie op een gestandaardiseerde propolisextract dat chemisch en biologisch is gekarakteriseerd en waarvan de preklinische en klinische werkzaamheid en veiligheid zijn vastgesteld.

Interesse in onze propolisproducten?

Bestel hier groene propolis (extract 30 %).

Bestel hier groene propolis (extract 70 %).

Bestel hier groene propolis (extract 30 %, alcoholvrij, helder oplosbaar).

Bestel hier groene propolis (zachte capsules, 375 mg).

Bestel hier groene propolis (tabletten, 700 mg).

Bestel hier natuursiroop met groene propolis.

Of vraag ernaar bij een van onze verdeelpunten.

Geef een antwoord