In onze blog over de geschiedenis van propolis kon je al lezen dat er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gebeurt naar de effecten van propolis op specifieke aandoeningen. In deze blog lichten we er de onderzoeken van de laatste drie jaar uit die het nut van propolis beschrijven voor voetverzorging. Het is dan ook geen wonder dat we heel wat podologen tot onze klanten mogen rekenen, zoals je in deze post kunt lezen.
Schimmelnagel
De behandeling van schimmelnagel (onychomycose) is niet eenvoudig, omdat er nog geen geneesmiddelen zijn die 100 % effectief zijn zonder bijwerkingen. In 2018 vond in Brazilië een grote studie plaats waarin een propolisextract beoordeeld werd als therapeutische optie voor onychomycose. Daarvoor werd groene propolis uit het noorden van de deelstaat Paraná gebruikt. Patiënten met onychomycose werden behandeld met een propolisextract, met een follow-upperiode van zes maanden.
De resultaten waren veelbelovend, met volledige mycologische en klinische genezing van onychomycose bij 56,25 % van de patiënten. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat groene propolis een veelbelovende natuurlijke verbinding is voor de behandeling van onychomycose. Dat vanwege het vermogen om de nagel te penetreren zonder cytotoxiciteit en de goede antischimmelprestaties tegen schimmelsoorten uit het geslacht Trichophyton, die resistent zijn tegen conventionele antischimmelmiddelen, zowel in vitro als bij patiënten.
Voetschimmel
Veel onderzoeken bewijzen de effectiviteit van propolis tegen voetschimmel (tinea pedis). In een studie uit 2011 in vijf Congolese scholen werd Braziliaanse groene propolis op de huid aangebracht bij 305 schoolkinderen die leden aan tinea pedis. Jeuk, schilfers en roodheid verminderden bij alle proefpersonen. Er werden geen bijwerkingen vastgesteld.
Eczeem
Aan de universiteit van Siena (Italië) werd een onderzoek gevoerd naar de behandeling van symptomen van dyshidrotisch eczeem. Die symptomen zijn onder meer blaren op de tenen en voetzolen, jeuk, roodheid, schilfers en gebarsten huid. Proefpersonen werden behandeld met mengsels met propolis. Bij alle proefpersonen was een volledige remissie merkbaar
na vijf tot tien dagen. Bij sommige proefpersonen verdween de jeuk zelfs al na de tweede dag.
Ulcera
Een studie uit 2019 van de diabetische voetverzorgingseenheid van het Al-Najaf Center for Diabetes and Endocrine in Irak toont de effectiviteit van propolis en Punica granatum (dat we trouwens ook verkopen) op voetulcera. Het onderzoek toonde aan met welke doses je in welke mate de ulcera kunt verkleinen.
Een Braziliaanse studie uit 2019 naar de bestrijding van diabetische ulcera bracht aan het licht dat propolis geschikt is om toe te passen in wondverband. Ze experimenteerden met micropartikels en met een soort hydrogel (druppels). Beide fungeerden als barrières voor microbiële penetratie.
Ontsteking en pijn
Resultaten van verschillende onderzoeken tonen duidelijk aan dat de arachinezuurethylester, geïsoleerd in propolis, acute en chronische ontstekingsremmende eigenschappen heeft, evenals centrale pijnstillende eigenschappen. Dat rechtvaardigt het gebruik van propolis bij de traditionele behandeling van pijn.
Groene propolis 70 % bestellen?
Dat kan:
°°° via onze webshop
°°° in een van onze verdeelpunten
Meer informatie over groene propolis 70% voor voetverzorging
Mail naar info@caere.be of stel je vraag via onze facebook messenger of het contactformulier.
beste,
welke concentratie en aan welke dosis kan groene propolis ingezet worden als pijnbestrijding en ontstekingsremmer?
met vriendelijke groet,
Geertrui Casselman
Beste Geertrui,
Het best gebruik je groene propolis 30 % (met of zonder alcohol) in een hoge dosis:
20 druppels om de 2 uur in water of fruitsap gedurende 5 dagen, daarna 3 x 20 druppels per dag tot de ontsteking verdwijnt.
Veel beterschap!
Met gezonde groet,
CAERE