Geplaatst op Geef een reactie

Als griep een pandemie veroorzaakt

griep

De lente van 2022 mag dan voor het eerst weer een periode zijn zonder coronamaatregelen, cijfermatig is de pandemie de wereld nog niet uit. Nog verwarrender werd het zo net voor de paasvakantie, toen er ook een klassieke griep de ronde deed. De Spaanse regering besloot dan maar om COVID-19 als gelijkaardig aan griep te catalogeren, wat wil zeggen dat testen en quarantaine er niet meer verplicht zijn.

De griepuitbraken waar we ongetwijfeld weer ieder voorjaar mee geconfronteerd zullen worden, zijn meestal niet zo gevaarlijk voor gezonde mensen. Toch kun je er maar beter voor zorgen dat je immuunsysteem zo scherp mogelijk staat, want je weet nooit wat er nog op ons afkomt.

Vijf keer al kreeg de mensheid te maken met een bijzonder kwaadaardige variant van het influenzavirus, die wereldwijd zo tekeer ging dat er sprake was van een pandemie. We geven een overzicht van die pandemieën.

1889-1890 Russische griep

De eerste goed gedocumenteerde grieppandemie kende zijn oorsprong in Sint-Petersburg in december 1890. De ontwikkeling van spoorwegen en stoomboten zorgde ervoor dat  mensen zich veel vlugger konden verplaatsen en met elkaar in contact komen. Het influenzavirus reisde vlot mee en wist zich binnen vier maanden over heel de wereld te verspreiden. De Russische griep eiste naar schatting 1 miljoen mensenlevens.

1918-1920 Spaanse griep

Tot voor covid was dit de dodelijkste pandemie ooit, met 70 tot 100 miljoen slachtoffers. Hij kreeg zijn naam doordat Spaanse kranten er als eerste over berichtten, omdat daar geen oorlogscensuur heerste (Spanje was neutraal in WO I). Waar en hoe de griep ontstaan is weten we niet. Een veelgehoorde theorie is dat het om een gemuteerd varkens- of kippenvirus ging. Opvallend aan de Spaanse griep was dat hij minder bejaarden trof maar vooral twintigers en dertigers, die net het sterkste immuunsysteem hebben.

1957-1958 Aziatische griep

De Aziatische griep ontstond in de provincie Guizhou in Zuid-China als een combinatie van een menselijk influenzavirus met de vogelgriep. De eerste grote uitbraak werd gerapporteerd in Singapore en vandaar verspreidde het virus zich naar de rest van de wereld. Het virus was het dodelijkst voor ouderen en zwangere vrouwen. De Aziatische griep veroorzaakte 1 tot 4 miljoen overlijdens.

1968-1969 Hongkonggriep

De Hongkonggriep werd veroorzaakt door een mutatie die de Aziatische griep in de loop van de jaren ondergaan had (een zogenaamde antigene shift). De uitbraak in Hong Kong duurde zes weken, waarin 15 % van de bevolking besmet raakte. De griep verspreidde zich vlug naar onder andere Vietnam, van waaruit Amerikaanse soldaten hem meenamen naar hun continent. Hoewel de mortaliteit per besmetting relatief laag was (minder dan 0,5 %), kostte de Hongkonggriep toch aan ongeveer 1 miljoen mensen het leven.

2009 Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep is in oorsprong een variant van de varkensgriep. Van varkensgriep was al langer bekend dat hij overdraagbaar is van varken op mens, maar vorige varianten waren niet van mens op mens overdraagbaar. De eerste beschreven patiënt was een kind van vier jaar in het dorp La Gloria. Binnen twee maanden waren er meer dan 200.000 besmettingen geteld in Mexico en dook het virus overal ter wereld op. Het ziekteverloop is bij dit virustype vrij mild. In 2009 waren er wereldwijd 17.500 sterfgevallen.

Meer lezen over de rol van groene propolis in tijden van griep en pandemie

Griep is van alle tijden en steekt elk jaar meer of minder nadrukkelijk de kop op. Al lang voor coronatijden adviseert Caere groene propolis om bescherming te bieden tegen deze kwalijke verspreider. Over de rol die onze producten spelen in de strijd tegen griep en corona, lees je in deze blogartikelen, waarbij we zowel onderzoeken belichten als onze klanten aan het woord laten over hun ervaringen. 


Interesse in onze propolisproducten?

Bestel hier groene propolis (extract 30 %).
Bestel hier groene propolis (extract 70 %).
Bestel hier groene propolis (extract 30 %, alcoholvrij, helder oplosbaar).
Bestel hier groene propolis (zachte capsules, 375 mg).
Bestel hier groene propolis (tabletten, 700 mg).
Bestel hier natuursiroop met groene propolis.
Of vraag ernaar bij een van onze verdeelpunten.


Geef een antwoord