Geplaatst op 2 Reacties

Waterkers, de kers op de taart van een gezond dieet

waterkers

In onze blog over de medicinale geschiedenis van waterkers schreven we al dat waterkers rijk is aan gezonde bestanddelen. In een recent onderzoek naar de gezondheidseffecten van de afzonderlijke chemische bestanddelen van waterkers concluderen de onderzoekers van de faculteit voedseltechnologie van de universiteit voor landbouwwetenschappen van Cluj-Napoca (Roemenië) nogmaals het potentieel van waterkers.

Waterkers verdient meer aandacht

Op basis van de gepubliceerde onderzoeksresultaten stelden de wetenschappers vast dat waterkers een plant is die meer aandacht verdient vanwege zijn bioactieve verbindingen en implicaties voor de gezondheid van de mens. Waterkers is een rijke bron van bioactieve stoffen zoals polyfenolen, glucosinolaten (een klasse van organische zwavel- en stikstofverbindingen), isothiocyanaten, vitamines, carotenoïden en vluchtige verbindingen.

Kankerbestrijdende eigenschappen

Het belang van glucosinolaten is voornamelijk te wijten aan hun antibacteriële, antioxiderende en kankerbestrijdende eigenschappen, die ook een rol spelen bij de preventie van psoriasis, een dermatologische aandoening. Tijdens hydrolyse produceert glucosinolaat-nasturtiine fenethylisothiocyante, een fytochemische verbinding die betrokken is bij de remming van verschillende soorten kanker. Wetenschappers benadrukken ook de aanwezigheid van andere bioactieve stoffen, zoals provitamine A, foliumzuur, ijzer, calcium, proteïne en vitamine C.

De combinatie van waterkersextract met het eten van vis verbetert ziekteresistentie, groeisnelheid en overleving. In een studie uit 2007 werd aangetoond dat waterkers in de voeding van 30 mannen en 30 vrouwen het gehalte aan plasmaluteïne en ß-caroteen verhoogt. Bovendien werd suppletie met waterkers in verband gebracht met een verminderd risico op kanker.

Natuurlijke antioxidantbron

Waterkers kan beschouwd worden als een sterke natuurlijke antioxidantbron met toepassing in de geneeskunde, maar ook in de voedingsindustrie. De potentiële ontstekingsremmende werking van waterkers ook gerapporteerd in een studie uit 2019, die bewees dat het extract van waterkers nuttig kan zijn bij irriterende contactdermatitis. Tegelijkertijd was cafeïnezuur (quercetine-3-O-rutinoside) rechtstreeks betrokken bij het verhogen van de antioxidantactiviteit en dus het verminderen van de vrije radicalen. Er werd ook aangetoond dat waterkers bescherming kan bieden tegen oxidatieve stress.

Preventie van ouderdomsklachten

Quercetine en kaempferol waren de voornaamste flavonoïdenverbindingen die geïdentificeerd werden in Nasturtium officinale en die betrokken kunnen zijn bij de preventie van DNA-schade, verouderingsprocessen en atherosclerose. Ook zijn pigmenten zoals carotenoïden en chlorofyl bioactieve verbindingen met een hogere antioxiderende activiteit, die het immuunsysteem versterken en ouderdomsziekten van de ogen voorkomen. Bovendien zijn hydroalcoholische extracten van waterkers dankzij de hepatoprotectieve en antioxiderende werking in staat om de toegediende dosis paracetamol te verlagen, een medicijn dat leverschade kan veroorzaken.

Vluchtige verbindingen

Er moet volgens de Roemeense onderzoekers meer aandacht besteed worden aan de etherische olie van waterkers, die verkregen kan worden uit de bloemen en bladeren maar vooral uit de stengels. De belangrijkste vluchtige stoffen die in waterkers geïdentificeerd werden, waren limoneen, α-terpinoleen, p-cymene-8-ol en caryofylleenoxide. De vluchtige verbindingen van waterkers kunnen als remmer werken tegen Meloidogyne incognita.

Alternatief voor antibiotica

Waterkersextract kan antimicrobiële werking hebben tegen Enterococcus faecalis, Bacillus cereus, Escherichia coli en Klebsiella pneumonia. Dat is in het licht van een studie uit 2011 die aantoonde dat flavonoïden, saponinen, terpenoïden en andere glycosiden een sterke antibacteriële werking hebben en aanbevolen kunnen worden als behandeling voor bacteriële huidziekten. De antibacteriële werking van waterkersextract tegen Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis en Pseudomonas aeruginosa is bewezen. Op basis daarvan is aangetoond dat waterkersextract gebruikt kan worden in de strijd tegen Escherichia coli, in plaats van antibiotica.

Gouden nanodeeltjes

Tot slot is het het vermelden waard dat waterkers met succes gebruikt werd bij de productie van gouden nanodeeltjes, die steeds vaker ingezet worden bij de behandeling van kanker en andere ziekten. Bovendien zou het hydroalcoholische extract van Nasturtium officinale het hypolipidemische gehalte van rattenbloed positief kunnen veranderen door het totale cholesterolgehalte te verlagen.


Waterkersextract bestellen? 

Meer info over de precieze aanwending van waterkersextract?


2 gedachten over “Waterkers, de kers op de taart van een gezond dieet

  1. Prachtig product! Heeft zo veel mooie eigenschappen waar weinig mensen weet v hebben!! Ikzelf neem het als kuur of bij klachten die met dit kunnen opgelost worden! Zoals bv hoofdpijn, neem 3x 20 druppels granaat en waterkers! Doen ,het werkt! En bijgevolg komt het je lichaam ten goede in plaats van schade aan te richten !!!

    1. Dank voor je fijne reactie, Tine.
      De weldadige eigenschappen van waterkers zijn inderdaad niet goed gekend, maar daar willen wij natuurlijk verandering in brengen!

Geef een antwoord