Geplaatst op Geef een reactie

Granaatappelextract scoort vier keer in recente studie

granaatappel

Onderzoekers van een Italiaanse landbouwfaculteit hebben, samen met hun collega’s van farmacie en een team chemici van een Egyptische universiteit, de gezamenlijke bevindingen gepubliceerd van hun studie naar de antibacteriële en schimmelwerende effecten van granaatappelextract, en ook naar het potentieel als cholinesteraseremmer en als antioxidant. In het rapport, gepubliceerd in januari 2021, maakten ze ook de vergelijking met bestaande synthetische geneesmiddelen. Wat waren hun conclusies?

De antibacteriële werking van granaatappelextract

De werking werd getest op een aantal bacteriëngroepen. Afhankelijk van de bacterie toonde het granaatappelextract meestal een gelijkwaardige werking, soms al bij lagere concentraties (bijvoorbeeld bij E. coli, de bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt) maar zeker bij hogere concentraties was het altijd de evenknie. Als je daarbij de neveneffecten van de synthetische geneesmiddelen in acht neemt, is granaatappelextract veelbelovender.

De schimmelwerende werking van granaatappelextract

Hier won het granaatappelextract het twee keer van het klassieke behandelingsmiddel, maar moest het ook twee keer de duimen leggen. In alle gevallen is granaatappelextract dus effectief, alleen in vergelijking kun je, afhankelijk van het soort schimmel, werkzamere geneesmiddelen vinden.

Granaatappelextract als cholinesteraseremmer

Een cholinesteraseremmer desactiveert het enzym acetylcholinesterase, dat schadelijk is voor een bepaalde neurotransmitter. Dat enzym wordt aangemaakt in de lever. Een cholinesterasetest is dan ook een goede peilingsmethode naar het functioneren van dat orgaan. Het onderzoek gaf zeer goede resultaten aan, waarbij naargelang van de concentratie het schadelijke enzym voor 50 tot 99 procent werd afgebroken, wat even effectief is als de gangbare cholinesteraseremmers.

Granaatappelextract als antioxidant

Antioxidanten zijn de stoffen die vrije radicalen – schadelijke deeltjes die de cellen van organismen aantasten – tegengaan en zo voor een gezonde stofwisseling van het lichaam zorgen. Uit het onderzoek bleek dat granaatappelextract als antioxidant even sterk scoort als vitamine C.

In een vroegere blog gaven we de granaatappel al het predikaat ‘gezondheidsbommetje voor sporters’ mee. Met deze studie bewijst de granaatappel zich opnieuw op vier vlakken – en niet alleen voor sporters – met als bijkomstig voordeel dat er geen neveneffecten optreden bij inname van granaatappelextract.


Meer informatie over granaatappelextract of meteen bestellen? 

Je kunt groene propolis kopen via onze webshop of in een van onze verdeelpunten.


Geef een antwoord