Geplaatst op Geef een reactie

Groene propolis met rodevruchtensap: een ideale combinatie

Op een Braziliaans platform voor voedingswetenschap en -technologie werden de resultaten gepubliceerd van een studie naar de effecten van groene propolis in combinatie met sap van rode vruchten.

De bittere smaak verdoezelen

Smaken verschillen: sommige van onze klanten zijn dol op de bittere smaak van groene propolis, anderen hadden wat tijd nodig om eraan te wennen en een minderheid lust het echt niet. Gelukkig kun je de smaak verdoezelen door de propolis op te lossen in fruitsap in plaats van water. Wees wel kieskeurig met kant-en-klare vruchtensappen uit de winkel: de meeste bevatten te veel toegevoegde suikers, wat dan weer ongezond is. Onze tip: gebruik zelfgeperst sap van rode vruchten. Een tip die we staven met een wetenschappelijk onderzoek.

Een experimentele combinatie

Niet geheel toevallig in Brazilië, het land waar we de beste groene propolis vandaan halen, werd vorige maand een uitgebreide studie op touw gezet om te achterhalen of de toevoeging van propolis aan rodevruchtensap een significante bijdrage levert aan de gezondheidsvoordelen. Tegelijk werd nagegaan hoe de deelnemers op de smaak reageerden en gevraagd of ze het testdrankje zouden aankopen als het in de handel verkrijgbaar zou zijn. De volledige resultaten van de studie kun je hier lezen (in het Engels). We geven een korte samenvatting.

Gezondere eetgewoonten

De onderzoekers begonnen hun verslag met aan te stippen dat de toename van de levensverwachting van de mens een verhoogde incidentie van diabetes, hypertensie, kanker en andere chronische ziekten met zich meebrengt. Om dergelijke ziekten te voorkomen, beginnen veel mensen gezondere eetgewoonten aan te nemen. Om tot een evenwichtiger dieet te komen, is het aanbevolen om functionele voedingsmiddelen op te nemen in het dagelijkse eetpatroon. Alle rood fruit past daar perfect in.

Rood fruit is al populair

Rode vruchten hebben aantrekkelijke kleuren en een lekkere smaak: dat zijn dus sensorische kenmerken die de consument aantrekken. Het zijn belangrijke voedingsbronnen van flavonoïden, flavonolen, fenolische zuren, tannines, anthocyanen en andere bioactieve stoffen. Aardbeien, frambozen, bramen, aalbessen, veenbessen, granaatappels, rode pruimen en rode druiven zijn ook in ons land het hele jaar door te verkrijgen.

Doel en verloop van het onderzoek

De studie verliep in drie stappen:

  1. Er werd een drankje gecreëerd op basis van sap van diverse rode vruchten, aangevuld met Braziliaanse groene propolis.
  2. Het totale fenolgehalte, het totale aantal flavonoïden en de antioxidantcapaciteit van de resulterende drank werd becijferd.
  3. Er werd gepeild naar de zintuiglijke perceptie van die drank door vrijwilligers en naar hun aankoopintenties.

Het rodevruchtensap dat gebruikt werd om de propolisdrank te bereiden, bevatte de volgende ingrediënten: aardbeien, açaibessen, veenbessen, granaatappels, pruimen, druiven en water.

Geen negatief effect op de smaak

Alle combinaties van rodevruchtensap met propolis vertoonden significante resultaten tijdens de algemene aanvaardbaarheidstest. De toevoeging van groene propolis bleek geen negatief effect te hebben op de smaak. 64,75 % van de deelnemers gaven aan dat ze de drank zouden willen kopen. De toename van de antioxidantcapaciteit was evenredig met de concentratie van groenepropolisextracten die aan het sap toegevoegd werden.

Onze Braziliaanse onderzoekers concludeerden verheugd dat ze een nieuwe, suikervrije drank met aangename sensorische en functionele eigenschappen, gecombineerd met gezondheidsvoordelen, uitgevonden hadden.


Interesse in groene propolis?

Je kunt groene propolis bestellen:
°°° via onze webshop
°°° in een van onze verdeelpunten

Geef een antwoord