Terug naar school. Met zijn allen weer samenhokken in kleine, soms slecht verluchte lokalen en veel contacten met leerlingen van her en der: een feest voor bacteriën, virussen en andere mogelijke indringers en kwalen. De meeste scholen letten nu, na de pandemie, extra op ventilatie, maar aan het wezen van schoolgaan (samen in de klas) valt nu eenmaal minder of niet te verhelpen.
Niet bij elke snotneus of keelkriebel hoeft de student meteen thuis te blijven. Het gezondheidsplatform www.gezondheid.be raadt aan om je kind niet naar school te sturen bij:
- hoge koorts
- braken
- diarree
- langdurig hoesten
- pijn
Om het risico op ziekte en de gevolgen ervan te beperken, kunnen onze scholieren wel zelf nog iets doen. Dat zijn eigenlijk dingen die ze altijd zouden moeten in acht nemen, het zijn basisprincipes van een goede hygiëne, weerstand en gezondheid. Misschien daar eens extra op letten bij het hervatten van het school- of academiejaar?
Vitaminerijke voeding
Een gezonde voeding speelt een cruciale rol bij het versterken van de weerstand van je kind. Zorg ervoor dat je kind veel verse groenten en fruit eet, vooral de felgekleurde varianten, die rijk zijn aan vitamines en antioxidanten. Zeker vitamine C, die ruimschoots aanwezig is in sinaasappels, paprika’s en aardbeien, is aan te raden. De meeste scholen hebben nu ook een fruitbeleid, veeleer dan het koekje of de zoete snack. Maar ook ’s avonds is een maaltijd boordevol groenten belangrijk om de weerstand hoog te houden, vooral tijdens de eerste weken van het schooljaar.
Handhygiëne
Een andere eenvoudige, maar effectieve maatregel is regelmatig de handen wassen. Moedig je kinderen aan om hun handen goed te wassen met warm water en zeep, vooral na een toiletbezoek en voor het eten. Dat helpt om de verspreiding van bacteriën en virussen tegen te gaan. Misschien ligt er thuis ook nog wel een flesje alcoholgel?
Voldoende rust
Zorg ervoor dat je kind genoeg slaap krijgt. Voldoende nachtrust is essentieel om het immuunsysteem sterk te houden. Vooral in de eerste weken van het schooljaar kan vermoeidheid ervoor zorgen dat je kind rapper ziek wordt. Scholieren komen uit een vakantieritme met vaak veel meer slaap, en aan die uren slaap wordt nu plots serieus geknabbeld. Let ook op hun smartphonegebruik: houd dergelijke elektronische toestellen met schermen, bieps en blieps uit de slaapkamer en verminder sowieso het schermgebruik in de aanloop naar het slapengaan.
Capsules of tabletten met groene propolis om mee te nemen naar school?
Wil je de weerstand van je kind nog dat extra duwtje in de rug geven, dan kun je de tabletten met groene propolis van Caere meegeven. Die zitten in een handig compact doosje, gaan gemakkelijk mee in de boekentas en kun je vlot nuttigen met een slok water. Idem voor de capsules met groene propolis, het doosje is maar een ietsje groter. Thuis kun je ook altijd de flesjes groene propolis klaarzetten en ’s morgens bij het ontbijt vijftien druppels aan een vers glaasje vruchtensap toevoegen.